Marmur w kuchni - czy warto się na niego zdecydować?
Marmur jest coraz częściej wybieranym surowcem na blat kuchenny. Nie ma w tym nic dziwnego - stanowi naprawdę godną konkurencję dla popularnego granitu. Podstawowym walorem tego surowca jest oczywiście ciekawy, estetyczny wygląd sugerujący już od pierwszego wejrzenia swego rodzaju luksus. Warto pamiętać, jednak, że marmur to również świetne właściwości i parametry techniczne.
Granit, choć wybierany nieco częściej może być bez problemu zastąpiony marmurem. Należy jednak pamiętać wtedy o odpowiednim zabezpieczeniu początkowym, czyli impregnacji kamienia i późniejszej konserwacji. Jest to niesamowicie ważne, gdyż marmur ma silne właściwości absorpcyjne przez co będzie wchłaniał tłuszcze, wodę i różnorakie substancje barwiące.
Dlaczego warto zdecydować się na marmurowy blat kuchenny
Chociaż marmur nie należy do najtrwalszych surowców na rynku, to bez wątpienia króluje pod względem prestiżu i estetyki, a traktowany z pewną ostrożnością będzie cieszył domowników przez długi czas. Podstawową zasadą jest to, by unikać przesuwania po powierzchni marmurowego blatu kuchennego ostrych przedmiotów, szczególnie ostrzem noża. Kamień ten, z racji swojej naturalnej kruchości, może reagować pojawianiem się, często nawet niewidocznych, zarysowań. Co więcej, marmur, poza tym że absorbuje ciecze, to często odbarwia się pod wpływem kwasów. Oznacza to, że w razie wylania na blat wina czy soku lub upadku dojrzałych owoców należy możliwie najszybciej zetrzeć przetrzeć jego powierzchnię. To pozwoli uniknąć niechcianych plam.
Marmur jest naturalnie dostępny w wielu różnych kolorach, co pozwala niezwykle łatwo dopasować go do niemal każdego wnętrza. Co jednak najważniejsze - marmur, dzięki temu, że jest surowcem w pełni naturalnym, doskonale komponuje się z niemal każdym typem wystroju wnętrz.