Jaki kamień naturalny najlepiej sprawdzi się na blat kuchenny?

Blat kuchenny to specyficzna powierzchnia wymagająca szczególnego materiału. Poza tym, że musi być odporny na ostrze noża czy przesuwanie naczyniami, to czyhają na niego dodatkowo inne zagrożenia. Największym z nich jest ciepło, zarówno spod garnków i patelni, jak również spod kubków i talerzy. Choć często nie zwraca się na to uwagę, to nawet produkty spożywcze mogą wpływać na stan techniczny i wygląd blatu kuchennego. Szczególnie negatywne skutki może przynieść wino i kwaśne owoce, głównie cytrusy. Właśnie z tego powodu odradza się wykorzystywanie takich kamieni jak: marmur, trawertyn, konglomerat marmurowy, piaskowiec czy onyks.

Naturalny kamień na blat kuchenny 

Naturalne materiały w przypadku blatu kuchennego to nie tylko gwarancja jakości, ale również pięknego wykończenia, które dopełni wystrój wnętrza i je ociepli. Specjaliści są zgodni - najlepszym materiałem na blat jest granit. Jest bardzo odporny na temperaturę i zarysowania (można go uszkodzić jedynie diamentem), wykazuje odporność na kwasy np. z pożywienia oraz nie wsiąka płynów z otoczenia. Dzięki temu nie należy się obawiać pozostawienia na powierzchni blatu plamy wody, jedzenia czy przesuwania naczyń. 

Chociaż można zdecydować się więc się na granit, czyli kamień naturalny, co zresztą się zaleca, specjaliści polecają niekiedy jako zamiennik spieki kwarcowe. To mieszanka naturalnych minerałów i choć nie występuje w takiej formie naturalnie, to powstaje w wyniku połączenia naturalnych materiałów: piasku kwarcowego, iłów łupkowych, skał granitowych i barwników. Przegrywa jednak z granitem przez dźwięczność - każdy odkładany przedmiot będzie wydawać brzęczący i w dłuższej perspektywie zakłócający spokój dźwięk. Konglomeraty kwarcowe, zaś, mocno wsiąkają ciecze, przez co również są dyskwalifikowane.